Üdvözöljük a

Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kamarai rendezvények

<< 2018 Június >>
KeSzeCsüSzoVa
    123
45678910
11121314151617
18
19
2021222324
252627282930 

Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság

Pályaválasztási tanácsadás

Eurobarométer felmérés: az uniós polgárok a korábbiaknál jobban bíznak az EU-ban és optimistábbak a jövőt illetően

2018. június 18.

A június14-én megjelent 2018. tavaszi Eurobarométer felmérés szerint az európaiak többsége kedvezően ítéli meg a gazdasági helyzetet és optimista a jövőt illetően. Növekszik az EU-ba vetett bizalom, és soha nem volt még ilyen magas a gazdasági és monetáris unió támogatottsága. Egyre többen érzik úgy, hogy javukat szolgálják a főbb uniós szakpolitikák, és a polgárok többsége pozitívan vélekedik az EU-ról. 2004 óta most a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy számít a véleményük.

A teljes cikket itt olvashatja el »

2021–2027-es uniós költségvetés: 1,26 milliárd euró az Európai Szolidaritási Testület megerősítéséért

2018. június 15.

A következő hosszú távú uniós költségvetés egyik elemeként az Európai Bizottság új program életbeléptetését javasolja az Európai Szolidaritási Testület 2020 utáni működtetésére vonatkozóan. A javaslat értelmében a testület a 2021–2027-es időszakban 1,26 milliárd euróval gazdálkodhat majd. A cél az, hogy bővüljön a kezdeményezés keretében igénybe vehető lehetőségek köre.

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát

2018. június 14.

Az utazni vágyó 18 éves fiatalok június 26-án déli 12 óráig pályázhatnak jegyekre a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, uniós ország állampolgárai, és utazásukat idén nyárra tervezik. A sikeres jelentkezők lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék az európai kontinenst, megismerkedjenek Európa sokszínűségével és kulturális gazdagságával, valamint új barátokra leljenek. Az utazás azt is elősegíti, hogy a fiatalokban megerősödjön az európai identitástudat.
A DiscoverEU keretében a fiatalok egyedül vagy többedmagukkal (max. öt fő) utazhatnak, alapesetben vonattal, de különleges esetekben más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, így például buszt vagy kompot, sőt – kivételes esetekben – repülőgépet is. Mivel 2018 a kulturális örökség európai éve, az utazók számos, Európa-szerte megrendezésre kerülő rendezvényen is részt vehetnek majd.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Jövőkiállítás az aprótalpúakkal

2018. június 11.

2018. június 2-án Budaörsre látogattunk a Jövő Technológiai Kiállításra. 
Az Aprótalpúak Európában - újratöltve vetélkedőnk minden csapattagját elutaztattuk erre a fantasztikus programra. A gyerekek és a felnőttek is nagyon jól érezték magukat.

Az Európai Bizottság vámokat vet ki az USA egyes termékeire a kereskedelmi egyensúly helyreállítása céljából

2018. június 7.

Az uniós biztosok testülete a mai napon határozatot hagyott jóvá, amelynek értelmében az EU kiegészítő vámokat fog kivetni a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) megküldött jegyzéken szereplő összes amerikai termékre. A határozat részét képezi azoknak az intézkedéseknek, melyeket az EU válaszul hoz meg annak kapcsán, hogy az USA behozatali vámot vetett ki az acél- és alumíniumtermékekre. A mai döntést követően a Bizottság a tervek szerint a tagállamokkal egyeztetve még június vége előtt lefolytatja a vonatkozó eljárást, hogy az egyes amerikai termékekre alkalmazandó új vámok már júliusban hatályba lépjenek. A kereskedelmi egyensúly helyreállítását célzó uniós vámok alkalmazása teljes mértékben összhangban van a WTO szabályaival, és azoknak a termékeknek az esetében következik be, amelyek jegyzékét az EU már korábban megküldte a világszervezetnek. Az EU az őt a WTO-szabályok értelmében megillető jogok érvényesítése során először is mintegy 2,8 milliárd euró kereskedelmi értéket képviselő amerikai termékre vonatkozóan vezet be kiegészítő vámokat. Ezt a későbbiekben további uniós válaszlépések követhetik majd.
 
A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.

EU-költségvetés: 181 millió euró a költségvetési csalások elleni küzdelem fokozására

2018. június 6.
A következő hosszú távú uniós költségvetés egyik elemeként az Európai Bizottság 181 millió euró összeggel javasolja támogatni az uniós költségvetést érintő csalás, korrupció és egyéb szabálytalanságok elleni küzdelem érdekében tett tagállami erőfeszítéseket. Az új uniós csalás elleni program Európa-szerte finanszírozza majd az illetékes hatóságok munkatársainak célzott képzését, a közöttük megvalósuló információcserét és a bevált módszerek cseréjét. Ezenkívül a csalás felderítésére és kivizsgálására használt technikai eszközök megvásárlása révén támogatást nyújt majd nyomozati tevékenységekhez, valamint elősegíti a biztonságos információs rendszerekhez való hozzáférést. A programot az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fogja kezelni és végrehajtani.

Aprótalpúak Európában - újratöltve - VÉGEREDMÉNY

2018. május 23.

Kedves Pályázó Csapatok! 

Kedves Csapatkapitányok és Gyerekek! 

Lezárult az Aprótalpúak Európában - újratöltve versenyünk, melynek eredményeit az alábbiakban közöljük:

Aprótalpúak Európában - Újratöltve - 2. forduló

2018. május 7.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek a második forduló feladatait. Jó munkát kívánunk! 

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2018. május 22.  

 

2018. tavaszi gazdasági előrejelzés: a fellendülés az új kockázatok ellenére is folytatódik

2018. május 4.

A gazdasági növekedés üteme tavaly felülmúlta a várakozásokat az EU-ban: 2,4%-kal tízéves csúcsot ért el. A magánfogyasztás intenzív maradt, míg az export és a beruházások növekedtek. A munkanélküliség tovább csökken, mostanra elérte a válság előtti szintet, és bizonyos tagállamokban egyre nehezebb betölteni az álláshelyeket. Az erőteljes növekedés elősegíti a költségvetési hiány és az adósságszint további csökkentését, valamint a munkaerőpiaci feltételek javulását.

Aprótalpúak Európában - újratöltve! - REGISZTRÁCIÓ - LEZÁRULT!

2018. április 19.

A NEVEZÉS LEZÁRULT! 

 

„APRÓTALPÚAK EURÓPÁBAN” – ÚJRATÖLTVE

UNIÓS ISMERETEKET BŐVÍTŐ CSAPATVERSENY 

8-12 éves Komárom-Esztergom megyei diákok részére 

 

Európa Nap - 2018. május 1.

2018. április 17.

Május első napján a Csónakázó-tónál rendezi meg a Tatabánya Pont a Tatabányai Majális - Európa Napot. A 2018-as év különlegessége, hogy a nap folyamán a tűzoltóság is várja az érdeklődőket, valamint ezen a napon kerül megrendezésre a XVIII. Komárom-Esztergom Megyei Gyermek- és Ifjúsági Fúvószenekari Találkozó. A Csónakázó-tónál egész nap jótékonysági és családi programokat kínálnak majd. A Tatabányai Majális – Európa Nap 2018. május 1-jén 9:30 órától 19 óráig várja a szórakozni vágyókat. Az EU totó fődíja: egyhetes bulgáriai nyaralás! Játszóházak, sport- és ügyességi játékok mellett gyűjtést is szerveznek rászorulóknak: tókerülő túrára nevezhetnek be gyermekkönyvek, társasjátékok leadásával. Délután májusfa állítás, gyermekkoncert, később pedig Vastag Csaba várja a közönséget a Csónakázó-tónál. A rendezvény ingyenes!

A facebook eseményhez itt csatlakozhatsz. 

Az Európai Kutatási Tanács 653 millió euróval támogat 269 élvonalbeli kutatót, köztük három magyar tudóst

2018. április 10.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a múlt héten bejelentette, hogy 269 tapasztalt kutatót részesít Európa-szerte ún. élkutatói támogatásban, melynek összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót, összesítve pedig 653 millió eurót tesz ki. A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket, és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, melyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra. Az EKT a finanszírozást a „Horizont 2020” uniós kutatási és innovációs keretprogram forrásaiból nyújtja. Magyar tudósok is sikeresen szerepeltek a rangos uniós pályázaton: három magyar nyerte el az EKT támogatását. Közülük Kőszegi Botond (Közép-európai Egyetem – viselkedési közgazdaságtan) és Nusser Zoltán (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet – funkcionális proteomika) Magyarországon kutat, míg Hanzó Lajos (University of Southampton – kvantumkommunikáció) Angliában végzi kutatásait.

A teljes cikket itt olvashatja el 

További bizottsági intézkedések a munkavállalók rákkeltő vegyi anyagokkal szembeni védelméért

2018. április 5.

Az Európai Bizottság elkötelezett aziránt, hogy tovább erősítse a magas szintű munkahelyi egészségvédelemhez és biztonsághoz való jogot. Ennek a törekvésnek a jegyében a mai napon újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy a munkavállalókat megvédje a munkahelyi eredetű daganatos megbetegedésektől és más egészségügyi problémáktól: javaslatot terjesztett elő arra vonatkozóan, hogy az EU további öt rákkeltő vegyi anyag esetében korlátozza a munkavállalók expozícióját.

Jobb feltételek a fogyasztók számára: olcsó euróátutalás az EU teljes területén és méltányosabb valutaátszámítás

2018. április 3.

Az Európai Bizottság múlt szerdán javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban, köztük Magyarországon is csökkenjen a határokon átívelő, euróban teljesített átutalások költsége. A bizottsági javaslat alapján az euróövezeten kívüli uniós tagállamokat érintő, euróban teljesített fizetési műveletek után ugyanakkora díjat kell majd fizetni, mint az adott tagország hivatalos pénznemében eszközölt, egyenértékű belföldi fizetési műveletekért, ami jelentősen le fogja szorítani a díjakat. A Bizottság a valutaátszámítási szolgáltatások átláthatóságának és versenyének erősítésére is javaslatot tett azokra az esetekre vonatkozóan, amikor a fogyasztók a sajátjuktól eltérő pénznemben vásárolnak árukat és szolgáltatásokat, például külföldi utazás során. Jelenleg a fogyasztók az esetek többségében nem kapnak tájékoztatást a valutaátszámítással járó ügyletek költségéről, illetve nincsenek tisztában azzal. A javaslat ezért előírja, hogy a fogyasztókat teljeskörűen tájékoztatni kell az ilyen jellegű fizetési műveletek előtt (pl. mielőtt külföldön használják kártyájukat, legyen szó akár bankjegykiadó automatából való készpénzfelvételről, akár kártyával történő fizetésről).

A teljes cikket itt olvashatja el »

Tudományos pályamű kidolgozására irányuló pályázat

2018. március 27.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Visegrádi Csoport 2017–2018. évi magyar elnökségének keretében pályázatot hirdet a külpolitika, a nemzetközi kapcsolatok és külgazdasági fókuszú tudományos tevékenység serkentése és támogatása iránt az ágazat közszolgálati tisztviselői, továbbá a felsőoktatás doktorandusz és doktorjelölt hallgatói, továbbá oktatói-kutatói számára.

 

Parlamenti kirándulás a kecskédi általános iskolásokkal

2018. március 27.
2018. március 26-án a Kecskédi Általános Iskola 2. és 3. osztályosai részére szervezett irodánk kirándulást. Az EU tanórákra jelentkezők közül néhány osztálynak lehetőséget tudtunk adni, hogy részt vegyen egy autóbuszos kiránduláson, mely során meglátogattuk először a Miniversumot, majd egy jó kis játszóteret, végül pedig Parlamentet. A Parlamentben idegenvezető segítségével jártuk végig a látogatók által megnézhető termeket. Elmondhatjuk, hogy egy szuper, tartalmas nap volt!
 
 

A Bizottság fellép az adózási szempontból nem együttműködő országokkal szemben

2018. március 25.
Az Európai Bizottság múlt szerdán megtette az első lépést annak érdekében, hogy hatékony ellenintézkedések szolgálják az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek elleni fellépést. A Bizottság által elfogadott iránymutatások elő fogják segíteni, hogy az uniós források ne járuljanak hozzá akaratlanul a globális adóelkerüléshez. Az iránymutatások kiemelt hangsúlyt helyeznek arra, hogy a külső fejlesztést és beruházásokat szolgáló uniós források folyósításából, továbbításából ne szerezhessenek hasznot olyan országokban működő gazdasági szereplők, amelyek szerepelnek az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékén.

Tízéves a REACH-rendelet, melynek köszönhetően biztonságosabbá váltak a vegyi anyagok az EU-ban

2018. március 22.

A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló REACH-rendelet a világ legkorszerűbb és legátfogóbb rendelete a vegyi anyagok szabályozása terén és egyben a vegyi anyagokra vonatkozó legfontosabb uniós jogszabály. 2007-ben lépett hatályba, és az azóta eltelt tíz évben jelentősen javította az emberi egészség és a környezet védelmét, és elősegítette az állatkísérletek alternatíváinak térnyerését.

Bizottsági javaslat: további 1 milliárd euró pénzügyi támogatás Ukrajnának

2018. március 20.

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot fogadott el arra vonatkozóan, hogy Ukrajna 1 milliárd euró összegű uniós támogatásban részesüljön a gazdasági stabilizáció és a strukturális reformok előmozdítása céljából. Az új makroszintű pénzügyi támogatási program elindításáról szóló javaslat elfogadására az ukrán hatóságok kérése nyomán, Jean-Claude Juncker elnök és Petro Porosenko ukrán elnök kétoldalú megbeszéléseit követően került sor.
Az új program az ukrajnai gazdasági stabilizációt és strukturális reformokat segítő három korábbi makroszintű pénzügyi támogatási program eredményeire fog építeni. A kifizetések folyósításához feltételt jelent majd, hogy az ország reformintézkedéseket hajtson végre az ukrán gazdaság sebezhetőségének csökkentése érdekében. A korrupció elleni fellépés fokozása is szerepel az elvárt intézkedések között.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.

EU tanórák a Német Nemzetiségi Általános Iskolában, Kecskéden

2018. március 9.

2018. március 9-én Kecskédre látogattunk el a Német Nemzetiségi Általános Iskola második, harmadik és nyolcadik osztályosaihoz. Az alsósok rövid uniós ismertetés után játékos feladványokat kaptak, uniós országos jellegzetes képeit kellett kirakniuk. A nyolcadik osztályosok prezentációban ismerkedhettek meg az unió kialakulásával, jelképeivel, szervezeteivel, jogalkotásával, majd az óra végén országismertetőben mutathatták meg tudásukat. A legjobbakat powerbankkal és hangszóróval jutalmaztuk. A tanórák végén minden osztályról csoportkép készült. Köszönjük a meghívást, örömmel tettünk eleget a kérésnek!

EPSO – 2018. évi tanácsosi versenyvizsga

2018. március 8.

Az európai uniós intézmények nyílt versenyvizsgák segítségével választják ki azokat a pályázókat, akiknek később szerződést kínálhatnak.
A versenyvizsgákat a következő honlapon teszik közzé:
https://epso.europa.eu/home_hu
2018. március 8-án kiírásra kerültek az EPSO (Európai Személyzeti Felvételi Hivatal ) weboldalán a 2018. évi tanácsosi EU-s versenyvizsgák. 

Európai parlamenti állásfoglalás mézhamisítási ügyben

2018. március 5.

A minden érdekelt fél álláspontjának figyelembe vétele mellett elfogadott európai parlamenti állásfoglalás legfontosabb eredménye, hogy a mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került – közölte Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva csütörtökön, miután az EP-képviselők szavaztak a magyar kezdeményezésre elkészült mézjelentésről.

A teljes cikkhez kattintson ide...

EU tanóra a szomódi Íriszkert Általános Iskolában

2018. március 2.

2018. március 2-án Szomódra látogattunk el az Íriszkert Általános Iskola 3. és 4. osztályosaihoz, játékos EU tanórát tartani. Az óra elején a diákok prezentáció keretében rövid ismertetőt láthattak az Európai Unió szerkezetéről, jelképeiről, nevezetességeiről. Ezt követően a tanulók zsákbamacskát húzhattak, melyen 1-1 kérdést tettünk fel. Jó válasz esetén a gyermekek megtarthatták a zsákbamacska tartalmát :) A tanóra végén puzzle kirakót állítottak össze a csapatok. A játékos tanóra végén minden osztályról csoportkép készült. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Juncker-terv: Több mint 20 milliárd forint innovatív magyar kis- és középvállalatoknak

2018. február 23.

Az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank Hungary garanciamegállapodásával 67 millió euró (több mint 20 milliárd forint) értékben juthatnak kedvező finanszírozási forráshoz innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

Az Európai Bizottság és az UEFA szorosabbra fűzi együttműködését

2018. február 22.

A mai napon az Európai Bizottság és az Európai Labdarúgó-szövetség új megállapodást ír alá a 2018–2020-as időszakra vonatkozóan abból a célból, hogy megszilárdítsák és elmélyítsék együttműködésüket. A megállapodás értelmében mindkét fél kötelezettséget vállal arra, hogy együttes erővel folytatja a közös célok megvalósítása érdekében végzett munkát. Prioritást jelent e tekintetben a sport integritásának megőrzése, a jó kormányzás elveinek alkalmazása, valamint az emberi jogok és az emberi méltóság iránti tisztelet, a megkülönböztetésmentesség, a szolidaritás és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása.

2021–2027-es uniós költségvetés: több pénz segíti majd az EU erőteljes globális szerepvállalását

2018. június 17.

A 2021-2027-es költségvetésre vonatkozó javaslata lényeges egyik elemeként az Európai Bizottság a külső uniós tevékenységekre fordítható költségvetési keret tekintetében is változtatásokat szorgalmaz. Azt javasolja, hogy az EU emelje 123 milliárd euróra ezeknek a forrásoknak az összegét, egyszerűsítse nagymértékben a keret szerkezetét, egyúttal pedig tegye rugalmasabbá és hatékonyabbá a külső tevékenységek végrehajtását szolgáló költségvetést, hogy az alkalmasabbá váljon napjaink globális kihívásainak kezelésére.
A külső tevékenységekre vonatkozó költségvetési keret lesz majd a legfőbb eszköze annak, hogy az EU támogassa a partnerországoknak a fenntartható fejlődést, a stabilitást, a demokrácia megszilárdítását, a társadalmi-gazdasági fejlődést és a szegénység felszámolását szolgáló politikai és gazdasági átalakulását. Lehetővé teszi továbbá, hogy az EU a jövőben is humanitárius támogatást nyújtson világszerte.

A teljes cikket itt olvashatja el »

2021–2027-es uniós költségvetés: 9,2 milliárd euró Európa első digitális programjára

2018. június 15.
A 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés új elemeként az Európai Bizottság javaslatot tett az első Digitális Európa program létrehozására. A javaslat értelmében a program 9,2 milliárd eurót fordít majd a mind sürgetőbb digitális kihívások kezelésére az EU nemzetközi versenyképességének fokozása, valamint stratégiai digitális kapacitásainak továbbfejlesztése és megerősítése érdekében. A Bizottság javaslata a következő öt területre összpontosít: szuperszámítógépek, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, digitális készségek, valamint a digitális technológiák széles körű használatának biztosítása a gazdaságban és a közszférában.

2021–2027-es uniós költségvetés: InvestEU – a munkahelyteremtést, növekedést és innovációt támogató program

2018. június 13.

A következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés lényeges elemeként az Európai Bizottság az InvestEU program létrehozását javasolja, amely egy fedél alá hozza majd az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozást. Az InvestEU egybefogja a jelenleg elérhető finanszírozási programok sokaságát, és kibővíti az európai beruházási terv – a Juncker-terv – sikeres modelljét. Az InvestEU további lendületet fog adni a munkahelyteremtésnek, a beruházásoknak és az innovációnak. Az új program az InvestEU Alapból, az InvestEU Tanácsadó Platformból és az InvestEU Portálból áll majd. Az InvestEU Alap részére 15,2 milliárd euró elkülönítését javasolja a Bizottság. Ez lehetővé fogja tenni, hogy az uniós költségvetés 38 milliárd eurós garanciát nyújtson stratégiailag fontos projektek számára. A magán- és közszférabeli beruházások bevonásával a Bizottság várakozásai szerint az InvestEU Alap több mint 650 milliárd euró összegű stratégiai beruházást mobilizál majd az EU egészében a hétéves időszak során.

A teljes cikket itt olvashatja el »

DiscoverEU: idén nyáron 15 000 fiatal utazhatja be Európát – holnaptól pályázhatnak a 18 évesek

2018. június 11.

Az utazni vágyó 18 éves fiatalok holnap déli 12 órától június 26-án déli 12 óráig pályázhatnak jegyekre a DiscoverEU kezdeményezés keretében. Azok jelentkezhetnek, akik 1999. július 2. és 2000. július 1. között születtek, uniós ország állampolgárai, és utazásukat idén nyárra tervezik.

Bizottsági javaslat a beporzó rovarok védelmében

2018. június 7.
A beporzó rovarok körében 10-ből egy faj a kihalás szélére került, a méh- és lepkefajoknak pedig mintegy harmada esetében a populáció csökkenése figyelhető meg. Ezért az Európai Bizottság a múlt héten javaslatot terjesztett elő annak érdekében, hogy megállítsa és visszaszorítsa a vadon élő beporzó rovarok előfordulásának és sokféleségének hanyatlását. A kezdeményezés keretében meghozni tervezett új intézkedések közé tartozik egy új, a nyomon követést és az adatgyűjtést javítani hivatott mutató kidolgozása, valamint az uniós intézkedések ágazatokon és szakpolitikákon átívelő összehangolásának javítása.

Egyszer használatos műanyagok: új uniós szabályok a tengeri hulladék csökkentéséért

2018. június 5.

Egyre több műanyag hulladék szennyezi a világ óceánjait és tengereit. A Bizottság ezért új szabályokat javasol az Európa tengereiben és tengerpartjain 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékre, valamint a tengerben elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközökre vonatkozóan. Ezek a termékek együtt az összes tengeri hulladék 70%-át teszik ki. Minden termékre más és más intézkedések vonatkoznak majd. Azokat az egyszer használatos műanyag termékeket, melyeket ki lehet váltani más, könnyen beszerezhető és megfizethető termékekkel, tilos lesz piaci forgalomba hozni. A tilalom a fültisztító pálcikákra, evőeszközökre, tányérokra, szívószálakra, italkeverőkre és léggömbpálcikákra vonatkozik, melyeket a jövőben kizárólag fenntarthatóbb anyagokból szabad készíteni.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Magyarok Európáért díjban részesült Oláh-Berezvai Ágnes

2018. május 10.

A Magyarok Európáért díjat az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Miniszterelnökség EU-ügyi államtitkársága közösen ítéli oda olyan személyeknek, akik hosszú időn keresztül kiemelkedő színvonalú munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy Magyarországon minél jobban megismerjék az Európai Unió működését és értékeit.

Aprótalpúak Európában - újratöltve - 1. forduló eredményei

2018. május 7.

Kedves Csapatok! 

Köszönjük a sok szép munkát, nagyon nehéz volt a pontozás, mert minden feladatra sok szép alkotás készült. 

Az eredményeket a táblázatban láthatjátok. 

Jó munkát kívánunk a 2. fordulóhoz! 

Családi Majális és Európa Nap Tatabányán

2018. május 1.

2018. május 1-jén Tatabányán a Csónakázó-tónál szervezett Családi Majálison és Európa Napon vártuk kicsiket és nagyokat az Európa sátornál. A program 9.30-tól kezdődött. A sportolni és adakozni vágyók jótékonysági tó-kerülésen vehettek részt, melynek keretében gyermekkönyveket és társasjátékokat gyűjtöttünk a tatabányai Családsegítő szolgálatnak. A futók, gyaloglók között 3 alkalommal ajándékcsomagokat sorsoltunk ki. Sátrunknál ingyenes ugrálóvárral, gyermekjátékokkal, ügyességi játékokkal vártuk a kicsiket, a felnőttek pedig Eu totót tölthettek ki, melynek országos fődíja egy egyhetes bulgáriai utazás, melynek sorsolása május 25-én lesz. 15 órától a Bóbita zenekar szórakoztatta a kicsiket, majd 16 órától májfa állítás, 17 órától pedig Vastag Csaba koncerten vehettek részt a látogatók. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, így egy igazán tartalmas programot zárhattunk. Minden érdeklődőnek köszönjük a részvételt, külön köszönet a sok-sok gyermekkönyvért, biztos, hogy jó helyre fognak majd kerülni. Fotóalbum itt. 

Aprótalpúak Európában - újratöltve! I. forduló feladatai

2018. április 18.

Kedves Pályázó Csapatok! 

 

A csatolmányban elérhetitek az első forduló feladatait. Kitölthető kézzel (pdf) vagy géppel (world). 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük személyesen, vagy postai úton beküldeni:

KEMKIK (Europe Direct Iroda) 2800 Tatabánya, Fő tér 36. 2. emelet 208. iroda

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2018. május 4. 

Kérdés esetén: Telefon: 34/513-020        E-mail: info@kemkik.hu

 

Figyelem! 

A regisztráció lezárult, a feladatok megoldása csak az előzetesen regisztrált csapatok számára lehetséges! 

Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2018/2019. tanévi pályázati kiírásai

2018. április 11.

A program célja a tudományos utánpótlás megerősítése, a tudományos életpálya vonzóvá tétele, a kiváló oktatók, kutatók pályán- és itthon tartása, illetve az egyetemek tudományos teljesítményének ösztönzése.

A program keretében a kiváló, kutatási tevékenységet végző felsőoktatási hallgatók (alapképzés, mester/osztatlan/képzés, doktori képzés), doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók 5 havi, illetve 10 havi ösztöndíjban részesülnek, a fogadó felsőoktatási intézmények pedig a saját nyertes pályázóik ösztöndíj összegének 40%-a mértékében kutatási-működési támogatást kapnak. A hallgatók, doktorjelöltek és fiatal oktató-kutatók - támogatott célcsoporttól függően – 50.000–300.000 forint/hó nettó támogatásban részesülnek.

Az egyetemes egészségügyi ellátás mindenkit megillet – Andriukaitis biztos nyilatkozata a 2018. évi egészségügyi világnap alkalmából

2018. április 6.

Holnap, április 7-én ünnepeljük az egészségügyi világnapot. Ebből az alkalomból Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a mai napon nyilatkozatot tett közzé. A nyilatkozat kiemeli, hogy az Európában elért vívmányok közül az egyik legfontosabb az egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden embert – gazdagot és szegényt egyaránt – megillet a minőségi egészségügyi ellátás anélkül, hogy betegsége anyagi csődbe vinné a családját.

Utazás közben is elérhetőek a digitális előfizetések április 1-je óta

2018. április 4.

Tartózkodjanak bárhol az EU területén, az európai polgárok 2018. április 1-je óta hozzáférhetnek az olyan online tartalmakhoz, amelyekre otthon fizettek elő. Ennek alkalmából az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az EU Tanácsának bolgár elnöksége közös nyilatkozatukban elmondták többek között, hogy bárhová is utazzanak az EU területén, az európai polgároknak már nem kell nélkülözniük kedvenc filmjeiket, TV-sorozataikat, sportműsoraikat, játékaikat vagy e-könyveiket, amelyekre digitális előfizetéssel rendelkeznek. A szabályok a fizetett szolgáltatásokra vonatkoznak, de a rendszerbe az ingyenes tartalmat szolgáltató vállalatok is beléphetnek.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Parlamenti látogatás a lábatlani általános iskolásokkal

2018. március 27.

2018. március 26-án a Lábatlani Arany János Általános Iskola két 8. osztályának diákjai részére szervezett irodánk kirándulást. Az EU tanórákra jelentkezők közül néhány osztálynak lehetőséget tudtunk adni, hogy részt vegyen egy autóbuszos kiránduláson, mely során először a Parlamentben tettek látogatást, ahol találkozhattak a térségük országgyűlési képviselőjével, dr. Völner Pállal is. Az országházban idegenvezető kalauzolta végig a gyerekeket a látogatók által megnézhető termeken. Ezt követően a Természettudományi Múzeumot nézhették meg a diákok.

Autósok, figyelem: fontos változás jön

2018. március 27.
Automatikus segélyhívóval kell felszerelni minden új gyártású személyautót, kisbuszt és könnyű tehergépkocsit Európában. A szabályozás március 31-től lép érvénybe - közölte az Európai Parlament hétfőn.

A teljes cikk itt olvasható.  

 

Parlamenti kirándulás a szomódi általános iskolásokkal

2018. március 27.
2018. március 26-án a Szomódi Íriszkert Általános Iskola 3. és 4. osztályosai részére szervezett irodánk kirándulást. Az EU tanórákra jelentkezők közül néhány osztálynak lehetőséget tudtunk adni, hogy részt vegyen egy autóbuszos kiránduláson, mely során meglátogattuk először a Miniversumot, majd a Parlamentet, ahol találkozhattak a térségük országgyűlési képviselőjével, Czunyiné dr. Bertalan Judittal is. Az országházban idegenvezető kalauzolta végig a gyerekeket a látogatók által megnézhető termeken.
 
 

WiFi4EU: EU-s támogatás ingyenes wifi-hotspotokra – már regisztrálhatnak a települések

2018. március 23.

Az Európai Bizottság múlt héten elindította a WiFi4EU portált. Az európai települések ezen a portálon regisztrálhatják adataikat, ha uniós támogatással ingyenes wifi-hotspotokat (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat) szeretnének létesíteni közterületeiken. A regisztrált települések a továbbiakban pályázati felhívások keretében ingyenes WiFi4EU-hotspotok kiépítésére fordítható uniós finanszírozást pályázhatnak meg. Május közepén lehet pályázni az első ezer WiFi4EU-utalványra, amelyek értéke egyenként 15 ezer euró. Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt mintegy 8000 településnek.

A teljes cikket itt olvashatja el »

A Bizottság megoldásokat javasol a digitális gazdaság méltányos adóztatására

2018. március 21.

Az Európai Bizottság múlt szerdán új adózási szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális vállalkozások is teljesítsék az adókötelezettségek méltányosan rájuk eső részét. A digitális gazdaság szereplői – például a közösségi hálózatok, együttműködési platformok és online tartalomszolgáltatók – jelentős mértékben járulnak hozzá az EU gazdasági növekedéséhez. Ugyanakkor a jelenlegi adószabályokat nem a globális, virtuális, csekély fizikai jelenléttel rendelkező vagy fizikai jelenlét nélküli vállalkozásokra szabták. Jelenleg az EU-ban a digitális vállalkozások tényleges adókulcsa átlagosan mindössze a felét éri el a hagyományos vállalkozások adókulcsának. Mivel csak koordinált megközelítéssel biztosítható, hogy a digitális gazdaság adóztatása méltányos, növekedést elősegítő és fenntartható módon történjen, a Bizottság két különböző megoldást javasol: hosszú távú megoldást jelentene a digitális gazdaság nyereségére vonatkozó társasági adószabályok közös reformja, míg ideiglenes intézkedésként a digitális tevékenységekből származó bevételek egyes kategóriáinak adóztatását javasolja a Bizottság.

A teljes cikket itt olvashatja el »

Küzdelem az online félretájékoztatás ellen: megjelent a magas szintű munkacsoport jelentése és a témában elvégzett Eurobarométer felmérés

2018. március 14.

Az álhírekkel és az online félretájékoztatással foglalkozó magas szintű munkacsoport tagjai a mai napon jelentést terjesztettek elő Marija Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős európai biztosnak, amelyben meghatározzák a félretájékoztatás fogalmát, és több ajánlást is megfogalmaznak. A jelentés mellett a Bizottság ma tette közzé az online félretájékoztatásról lefolytatott nyilvános konzultáció és a témában elvégzett Eurobarométer felmérés első eredményeit is. A Bizottság mindhárom dokumentum megállapításait figyelembe fogja venni annak a közleménynek a kidolgozása során, melyet a tervek szerint még a tavasszal közzétesz majd az online félretájékoztatás elleni fellépésről.

EU tanóra a lábatlani Arany János Általános Iskolában

2018. március 8.

A Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs pont csapata a lábatlani Arany János Általános Iskola 8. a és 8. b osztályos tanulóinál járt. A játékos és vidám EU tanóra keretében prezentációt tartottunk az EU-ról és országairól, majd ezt követően a gyerekek országfelismerő játékban vettek részt, a legsikeresebbek hangszórót és powerbankot kaptak ajándékba. Reméljük hasznos és érdekes információkkal bővült a tudásuk. Köszönjük a meghívást!

Jogellenes online tartalmak: szigorítana az Európai Bizottság

2018. március 6.

Az illegális online tartalmak gyors és proaktív felismerésének és eltávolításának biztosítása érdekében szigorúbb operatív intézkedésekre tett javaslatot az Európai Bizottság.

A teljes cikkhez kattintson ide...

Területi alapú tartalomkorlátozás: a legfontosabb tudnivalók az uniós rendeletről

2018. március 5.

Az Európai Tanács rendeletet fogadott el az indokolatlan, területi alapú tartalomkorlátozásnak a belső piacon belüli tilalmáról.

További 150 millió euró az Afrikában lévő migránsok védelméért és visszatérésük és visszailleszkedésük támogatásáért

2018. február 26.

Az Európai Unió a mai napon három új programot fogad el, melyek összesen több mint 150 millió euró finanszírozásban részesülnek majd az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap (Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért) forrásaiból. Az új programok az Afrikai Unió, az EU és az ENSZ közös munkacsoportja által a Líbiában kialakult migrációs helyzet kezelése érdekében vállalt kötelezettségek teljesítését szolgálják. Azokat a jelenleg is folyó uniós erőfeszítéseket egészítik ki, melyek arra irányulnak, hogy a migránsok védelemben részesüljenek, és esélyt kapjanak a tartós visszailleszkedésre Líbiában, a közép-mediterrán útvonalon fekvő országokban, valamint Etiópiában.

Európai Bizottság: új felső vezetők, átszervezett Juncker-kabinet

2018. február 22.

Az Európai Bizottság a mai napon új főtitkárt nevezett ki az intézmény élére. A tisztséget eddig Alexander Italianer töltötte be, aki több mint 32 éven át dolgozott a Bizottságnál.  Nyugdíjba vonulása miatt a biztosok testülete – Jean-Claude Juncker elnök javaslatára – úgy döntött, hogy Martin Selmayr-t, az elnök jelenlegi kabinetfőnökét nevezi ki a Bizottság főtitkárának. Az erről szóló határozat március 1-jén lép hatályba. A Martin Selmayr kinevezésével megüresedő kabinetfőnöki tisztséget Juncker elnök döntése értelmében a jelenlegi kabinetfőnök-helyettes, Clara Martinez Alberola fogja betölteni. Ez lesz az első eset a Bizottság történetében, hogy nő fogja vezetni a Bizottság elnökének munkáját segítő kabinetet. Az Európai Bizottság a mai napon további felső vezetői pozíciókról is döntött: a testület öt új főigazgatót (köztük két nőt) és öt új főigazgató-helyettest (köztük négy nőt) nevezett ki.
További információk(angolul)

Uniós oltalom alá került a monori bor

2018. február 20.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar „Monor, Monori” borfajtának az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába való bejegyzését.